Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ




ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ (Σύγχρονη χειρουργική καταρράκτη με υπερήχους)

Τι είναι ο καταρράκτης ;

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση, το θάμπωμα του φακού του ματιού. Ο φακός βρίσκεται μέσα στο μάτι και φυσιολογικά είναι διαυγής. Αποτέλεσμα της θόλωσης αυτής του φακού είναι η θολή όραση, η οποία δε βελτιώνεται με γυαλιά.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη ;

Τα συμπτώματα του καταρράκτη είναι η θόλωση της όρασης, που μοιάζει συχνά σα να έχουν λερωθεί ή γρατζουνιστεί τα γυαλιά σας. Μπορεί επίσης να παρατηρείτε ότι σας ενοχλούν τα έντονα φώτα, όπως αυτά των αυτοκινήτων ή ότι τα χρώματα σας φαίνονται κίτρινα και ξεθωριασμένα.

Ποιοί παθαίνουν καταρράκτη ;

Ο καταρράκτης είναι μία συνήθης πάθηση στα άτομα άνω των 60, αν και μπορεί πιο σπάνια να παρουσιαστεί και νωρίτερα, σε διαβητικούς ασθενείς, σε όσους έχουν λάβει διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες και σε κάποιες άλλες χρόνιες οφθαλμικές παθήσεις

Τι μπορώ να κάνω για τον καταρράκτη μου ;

Η μόνη αντιμετώπιση του καταρράκτη σήμερα είναι η χειρουργική αφαίρεσή του. Φάρμακα και ειδικές δίαιτες δεν δείχνουν να έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Πότε πρέπει να τον χειρουργήσω ;

Στο παρελθόν οι οφθαλμίατροι περίμεναν μέχρι ο καταρράκτης «ωριμάσει» πριν τον αφαιρέσουν χειρουργικά. Σήμερα, με τη μοντέρνα χειρουργική, η εγχείρηση γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, αμέσως μόλις ο καταρράκτης θολώσει την όραση τόσο ώστε να επηρεάζει την καθημερινή ζωή.

Με ποιά μέθοδο θα γίνει η εγχείρηση ;

Η χειρουργική μέθοδος που σήμερα εφαρμόζεται από τους σύγχρονους χειρουργούς του καταρράκτη είναι η φακοθρυψία, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη με τη βοήθεια των υπερήχων. Το Λέιζερ (Laser) δε χρησιμοποιείται για την χειρουργική του καταρράκτη παρά μόνο ερευνητικά και σε πολύ επιλεγμένα περιστατικά.

Τι πρέπει να κάνω πριν την εγχείρηση ;

Αφού γίνει η εξέταση από τον οφθαλμίατρό σας, διαπιστωθεί η ύπαρξη του καταρράκτη και αποκλεισθεί κάθε άλλο πρόβλημα που πιθανόν να είναι η αιτία της χαμηλής σας όρασης, προγραμματίζεται η μέρα και η ώρα του χειρουργείου.
Την προηγούμενη μέρα του χειρουργείου ακολουθείτε τη φυσιολογική καθημερινή σας δραστηριότητα, λαμβάνετε κανονικά τα φάρμακα που παίρνετε για οποιοδήποτε λόγο, τρώτε ελαφρά το βράδυ πριν την εγχείρηση και κοιμάστε κανονικά στο σπίτι σας.
Τι συμβαίνει τη μέρα του χειρουργείου ;

Το πρωί του χειρουργείου προσέρχεστε στην κλινική την ώρα που σας έχει καθορισθεί. Εκεί γίνεται η μέτρηση του φακού, που θα τοποθετηθεί στον οφθαλμό, αφού αφαιρεθεί ο θολός, καταρρακτικός φακός.

Ο φακός αυτός αποτελείται από συνθετικά υλικά και σκοπός του είναι να αντικαταστήσει τον καταρρακτικό φακό, έτσι ώστε να βλέπετε καθαρά μετά το χειρουργείο. Ο φακός αυτός λέγεται ενδοφακός και παραμένει μόνιμα μέσα στο μάτι.

Ακολουθεί η εγχείρηση η οποία γίνεται σχεδόν πάντα με τοπική αναισθησία, με ειδικές αναισθητικές σταγόνες, χωρίς ενέσεις. Με τη βοήθεια μικροσκοπίου και μέσω μικρής τομής αφαιρείται ο καταρράκτης και στη θέση του τοποθετείται ο ενδοφακός. Η τομή είναι τόσο μικρή που συνήθως δε χρειάζεται ράμματα. Η επέμβαση κρατάει περίπου μισή ώρα, αν και μερικές φορές απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Η εγχείρηση δεν πονάει. Πόνο στο μάτι είναι σπάνιο να αισθανθείτε ακόμα και μετά την επέμβαση. Το μόνο σύμπτωμα είναι ίσως μία αίσθηση ξένου σώματος, σαν μία βλεφαρίδα να μπήκε στο μάτι σας. Και αυτό το ενόχλημα όμως, όταν υπάρχει, περνάει γρήγορα, σε διάστημα λίγων ημερών.
Αφού τελειώσει η επέμβαση πηγαίνετε στο κρεββάτι. 1-2 ώρες αργότερα θα περάσει ο χειρουργός σας και αφού βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά, μπορείτε να φύγετε για το σπίτι σας, συνήθως με το μάτι ανοικτό, εκτός αν προτιμηθεί να το ανοίξετε μόνοι σας στο σπίτι.
Η όραση συνήθως δεν είναι ακόμα καλή. Χρειάζονται μερικές μέρες γιά να αποκατασταθεί πλήρως η όραση.
Τι πρέπει να κάνω μετά την εγχείρηση ;

Θα χρειαστεί να βάζετε ένα, σπάνια δύο, κολλύρια στο χειρουργημένο σας μάτι για διάστημα συνήθως ενός μηνός.

Μπορείτε από την επομένη κιόλας ημέρα να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Η μόνη προφύλαξη είναι να αποφύγετε να τρίψετε το μάτι σας, αν και καλό είναι για λίγες μέρες να αποφύγετε τα μεγάλα βάρη, την έντονη σωματική άσκηση, το κολύμπι, και το λούσιμο με ανοικτά μάτια.


Πότε θα με ξαναδεί ο γιατρός μου ;

Συνήθως ακολουθεί μία επανεξέταση 1-3 μέρες μετά το χειρουργείο, άλλη μία 5-7 μέρες αργότερα (όχι πάντα) και μία τελευταία 1 μήνα μετά το χειρουργείο, όπου ελέγχονται και τα γυαλιά σας τα οποία συνήθως χρειάζονται αλλαγή.


Για κάθε σας απορία ή ανησυχία, πριν την εγχείρηση αλλά και πολύ περισσότερο μετά, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Περισσότερα για τον καταρράκτη στο:
www.catsurgery.blogspot.com


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΡ. ΜΠΟΥΡΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΙΑΣΩ GENERAL HOSPITAL


ΙΑΣΩ GENERAL , Λ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 264, ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΤΗΛ: 2106502000, 2106502921